Thursday, November 10, 2005

Kansas putosi maailman reunalta

Ameriikasta kuuluu kummia: Kansasin osavaltio keskilännessä hyväksyi viikolla koulujen opetusohjelmaan evoluutioteorian kritiikin. Heti perään Pennsylvaniassa yritettiin samaa, mutta vimmastuneet kansalaiset erottivat koululautakunnan yhdeksästä jäsenestä kahdeksan. Minnesota, New Mexico, Ohio ja Pennsylvania ovat viime vuosien aikana tuoneet opetusohjelmaansa evoluutioteorion kyseenalaistamisen, mutta Kansas menee tässä asiassa vielä pitemmälle. Mitä ihmettä siellä oikein puuhataan?

Kansasin tapahtumat ovat seurausta Pennsylvaniassa vireillä olevalle oikeudenkäynnille. Vanhemmat haastoivan sikäläisen koululautakunnan oikeuteen, kun se oli antanut opettajille ohjeen opettaa kouluissa intelligent design-teoriaa. ID-teorian mukaan tiettyjen maailmankaikkeuden osia ei voi selittää muuten kuin jonkin älyllisen tahon - kuten esimerkiksi Jumalan - toiminnan tuloksena.

Kreationistit ovat jo vuosikymmeniä pyrkineet kieltämään evoluutioteorian opetuksen kouluissa, sillä heidän mukaansa se on vain yksi teoria muiden joukossa. Kun kerran luomisteoriaa ei saa opettaa osavaltioiden kouluissa (kirkko ja valtio on erotettu), niin ei pitäisi evoluutioteoriaakaan saada. Nyt kun Bushin toinen vaalikausi on meneillään ja republikaanien suosio kääntynyt laskuun, oli kreationisteilla ikään kuin viimeinen tilaisuus ehkä pitkään aikaan yrittää saada tavoitteensa evoluutioteorian kritiikin sisällyttämisestä opetussuunnitelmaan läpi.

Museoblogi on nuoruudessaan viettänyt ikimuistoisen vaihto-oppilasvuoden Kansasissa, mistä johtuu hänen erityinen kiinnostuksensa osavaltion asioihin. Isäntäperhe oli täysin maallistunut, mutta "isän" suku Wichitassa ei. (Wichitahan ylittää aina välillä kansainvälisen uutiskynnyksen, kun siellä hyökätään aborttiklinikoita vastaan.) Niinpä Museoblogi sai siellä kosketuksen uskonnolliseen fanaattisuuteen ihan siinä family dinnerin ohella. On ne vaan niin erilaisia, vaikka näyttävät ihan samanlaisilta kuin me!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home