Tuesday, September 27, 2005

Museoviraston kuva-arkiston ahdinkoa

Heasrin sivuilla on käyty syksyn mittaan keskustelua siitä, kuinka kuva-arkistojen perimät korkeat maksut vaikeuttavat tietokirjojen julkaisemista. Päivän lehdessä Museoviraston kuva-arkiston yli-intendentti Sirkku Dölle perusteli viraston linjauksia. Korkeita hintoja hän perusteli mm. sillä, ettei virasto voi julkista rahoitusta saavana tahona polkea kuvapalveluiden hintoja. Tämä on yksi näkökulma. Toinen on, että julkisen rahoituksen vastineena palvelut voisivat olla edullisempia, jotta useammat voisivat niitä käyttää. Museovirasto katsoo lisäksi hinnoittelupolittiikkansa "säästävän kuvia kulumiselta", siis siltä, että sama kuva ei toistu liian useassa julkaisussa. Voidaan kuitenkin hyvällä syyllä kysyä, onko tämä todellakin Museoviraston kuva-arkiston tehtävä tai edes ilmaisuvapauden näkökulmasta sallittuakaan!

Dölle toi kirjoituksessaan myös esiin huolensa kuva-arkiston henkilökunnan jaksamisesta ja kokoelmien kulumisesta kaiken kiireen keskellä ja väläytti ajatuksen arkiston sulkemisesta määräajaksi jotta voitaisiin keskittyä pelkkään digitointiin. Tällaiset toimenpiteet lienevät kuitenkin turhia niin kauan kuin kokoelmia kartutetaan holtittomasti ilman minkäänlaista suunnitelmaa, linjausta ja seulontaa. Kaikki mitä ovesta tulee sisään, otetaan ilman muuta kokoelmiin ja luetteloidaan. Tai siis jätetään odottamaan luettelointia, sillä kartuntamäärä ylittää monikertaisesti sen, mitä nykyisellä henkilötyövuosimäärällä voidaan luetteloida. Omat ongelmansa aiheutuu siitä, että luettelointiin kehitetty Kuva-Musketti ei lainkaan sovellu suurten kuvamäärien luetteloimiseen.

Museoviraston kuva-arkistoissa riittää siis toistaiseksi vilskettä. Uusi tekijänoikeuslaki ei sekään suuresti vaikuta vanhojen valokuvien suosioon, sillä niiden suoja-ajat ovat jo kuluneet umpeen. Uudemman aineiston kanssa tilanne onkin toinen, kun oikeuksista saadaan vääntää kättä nähtävästi Kuvaston ja Finnfoton kanssa. Museoblogi jää kiinnostuneena odottamaan millaisia summia nämä alkavat periä kuvien julkaisemisesta ja miten se vaikuttaa niin Museoviraston kuin muidenkin museoiden kuva-arkiston hintoihin.

4 Comments:

Blogger Nina Pakaste said...

Kiitos kommentistasi, kukaan muu ei olekaan vielä rohjennut ilmaista mielipidettään tällä palstalla.

Käsitykseni Museoviraston kuva-arkiston kokoelmien hallitsemattomasta kasvusta perustuu toisaalta omaan työkokemukseeni ko. arkistossa ja toisaalta asiaa paremmin tuntevien käsityksiin.

Kokoelmapolitiikkaa ei voi pitää kovin onnistuneena, jos sen avulla kartuntaa ei saada sovitettua käytössä oleviin luettelointiresursseihin. Joissakin tapauksissa saattaa olla perusteltua ottaa vastaan suuriakin eriä aineistoa, jota ei ehditä käydä läpi. Oman kokemukseni mukaan vastaanotetun aineiston arvo ja merkittävyys olivat kuitenkin usein varsin kyseenalaisia.

12:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

lupaavasti

9:37 PM  
Blogger kari laihia said...

Kukaan yksityishenkilö ei voi käyttää museokuvia blokeissaan tai WWw sivustoillaan niiden korkean hinnan ja käyttöoikeuksien takia. Kyllä tähänkin voisi tuoda jostain järkeä.Jos kuvan hinta olisi n.1e luokkaa niin voisin ajatella sen käyttöä.Olenhan maksanut Museoiden perustamisen ja ylläpidon verovaroin.Kari Laihia

1:27 AM  
Blogger kari laihia said...

Kukaan yksityishenkilö ei voi käyttää museokuvia blokeissaan tai WWw sivustoillaan niiden korkean hinnan ja käyttöoikeuksien takia. Kyllä tähänkin voisi tuoda jostain järkeä.Jos kuvan hinta olisi n.1e luokkaa niin voisin ajatella sen käyttöä.Olenhan maksanut Museoiden perustamisen ja ylläpidon verovaroin.Kari Laihia

1:28 AM  

Post a Comment

<< Home