Thursday, June 09, 2005

Museot ja matkailu -seminaari Imatralla

Ensimmäiset viralliset kahdenväliset museopäivät Suomen ja Venäjän kesken eli Museot ja matkailu -seminaari pidettiin Imatralla 6.-8.6.05. Päiviä seuraamassa oli noin satakunta osallistujaa museo- ja matkailualalta. Ohelman sisältö oli vaihteleva, puheenvuoroja pidettiin niin kulttuurimatkailusta kuin venäläisten taiteilijoiden Suomen matkoistakin. Toisena päivänä syvennyttiin tarkemmin museoiden haasteisiin, ja samaan aikaan kokoontui myös Suomen linnoittajana tunnettua Suhorovia tutkiva teemaryhmä. Tämä jäi mieleen:

- Venäläiset ja suomalaiset museot ovat kovin erilaisessa asemassa ja tilanteissa omissa maissaan. Venäläisissä museoissa näyttää tällä hetkellä korostuvan tsaarin ajan loisto ja suurvalta -teemat. Kommunistinen perintö on täysin sivuutettu. On selvää, että museoiden rooli kansallisen identiteetin rakennuspuina on Venäjällä sangen erilainen kuin täällä meillä.

- Museologiset paradigmat ovat kovin etäällä toisistaan. Kun Suomessa museoiden kautta pyritään näkemään suomalainen yhteiskunta eri aikoina vaikeitakaan asioita kaihtamatta, nähdään Venäjällä ainoastaan valitut palat, joiden kautta kansallista identiteettiä pyritään ohjaillusti ja kollektiivisesti rakentamaan. Tilinteko lähimenneisyyden kanssa ei ole vielä alkanut. Toisaalta Venäjän nykyisen poliittisen tilanteen vuoksi siihen ei olisi edes edellytyksiä.

- Lenin-museon johtajan Aimo Minkkisen puheenvuoro oli seminaarin antoisin. Hänen puheensa käsitteli museoita ja yhteiskunnan muutosta.

- Yhteistyön edellytyksiä maiden museoiden kesken (muuten kuin esinelainojen puitteissa) ei ole niin kauan kuin yhteistä kieltä ei löydy. Venäläiset museonjohtajat eivät ilmeisesti puhuneet lainkaan englantia, ja toisaalta suomalaisesta museoväestä ei ehkä kovin monta venäjänkielentaitoista löydy.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home